Sinultakin löytyy varmasti taskustasi oma älypuhelin, jonka avulla voi ottaa kauniita kuvia. Niin löytyy myös miljardeilta muiltakin, mikä on saanut monet kuvittelemaan, että nykyään jokainen on valokuvaaja. Tämä on saanut monet arvostamaan valokuvaajia entistäkin vähemmän ja kyseenalaistamaan näiden tarpeellisuuden maailmassa, jossa räpsitään miljardeja kuvia joka päivä. Tämä on aivan turhaa, sillä tosiasiassa valokuvaaja tarjoaa jotakin aivan muuta, kuin tavallisia arkiräpsäisyjä. Yksi suurista eroista piilee valokuvaajien käyttämissä välineissä.
Mikäli et ymmärrä valokuvista juuri mitään teknisellä tasolla, et välttämättä tiedä, mitä eroa on 75 pikselin ja 2000 pikselin kuvalla. Tätä voidaan kuitenkin verrata esimerkiksi siihen, että sinulla olisi sama kuva postimerkkiä tai koko seinän kokoisena tauluna. Siinä missä valokuvaajan ammattivälinein kuvatussa otoksessa on laajentumisen mahdollisuuksia lähes rajattomasti, on kännykkäkameran kuvaa mahdoton laajentaa kovinkaan suureksi ilman pikseleiden heikentymistä. Sellainen kuva, joka näyttää kelvolliselta kännykän ruudulla, ei printattuna tai laajennettuna kuvana enää näytäkään ollenkaan yhtä hyvältä. Ammattikuvaajan käyttämä kamera saattaa maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.
Sen lisäksi että ammattikuvaajalla on käytössään ammattilaiskäyttöön tarkoitettu kamera, on kuvaajilla sen lisäksi myös monenlaisia muita apuvälineitä kuvaamiseen. Näitä ovat muun muassa monet erikoiset ammattikäyttöön tarkoitetut objektiivit, valokuvaustaustat, heijastimet, laukaisimet sekä salamat ja jalustat. Nämä kaikki pienet osaset varmistavat sen, että kuvasta tulee loppuun saakka hiottu jo ennen jälkikäsittelyä. Tämän jälkeen ammattikuvaaja kuitenkin vielä jälkikäsittelee kuvat niin, että ne ovat valmiita siirtymään niiden tilaajalle huippulaadukkaina. Toisin sanoen, valokuvaajille on tosiaankin tarvetta. Ei ehkä joka päivä, mutta varmasti haluat esimerkiksi häät tai ylioppilaskuvat ikuistettuna mahdollisimman laadukkaalla tavalla?
Pelkkä välineistö ei tee ammattilaista
On tärkeä muistaa kuitenkin myös se, että ammattilainen ei synny pelkillä hyvillä välineillä. Voit käyttää vaikka monta kymmentä tuhatta euroa hyviin kuvausvälineisiin, mutta niillä syntyvä laatu voi olla käyttökelvotonta, jos et yhtään tiedä, mitä olet tekemässä. Sen lisäksi että omistaa välineet, täytyy myös osata säätää niiden asetukset oikein tilanteen mukaan, sekä taitaa jälkikäsittelyn prosessista ainakin sen perusteet, mielellään enemmänkin.