img

Ch Poniniemen Pione "Pione" KTK-II, KRJ-I

Virtuaalihevonen / A Sim-game horse

VH-tunnus VH15-027-0075
Rotu new forest
Sukupuoli tamma
Syntymäaika 14.12.2014
Täytti 4 v. 14.04.2015
Väri, Säkä ruunikko, 141cm
Painotus kouluratsu
Omistaja Huttis, VRL-03370
Kasvattaja Poniniemi

Kantakirjattu II-palkinnolla (78,5p.) 25.04.2015
Ch-arvonimi myönnetty 23.06.2015
Palkittu KRJ-I (100,25p.) 15.06.2018

Ikä oma (4 ensimmäistä vuotta 1 kk=1a, siitä eteenpäin 2kk=1a)
1 vuotta - 14.01.2015      7 vuotta - 14.10.2015      13 vuotta - 14.10.2016
2 vuotta - 14.02.2015      8 vuotta - 14.12.2015      14 vuotta - 14.12.2016
3 vuotta - 14.03.2015      9 vuotta - 14.02.2016       15 vuotta - 14.01.2017
4 vuotta - 14.04.2015      10 vuotta - 14.04.2016      16 vuotta - 14.04.2017
5 vuotta - 14.06.2015      11 vuotta - 14.07.2016      17 vuotta - 14.06.2017
6 vuotta - 14.08.2015      12 vuotta - 14.08.2016      18 vuotta - 14.08.2017

Koulutustaso ko: Va B re: 70cm me: 70cm Saavutukset: Ch, KTK-II, KRJ-I

Pione: Tämä tamma tietää mitä haluaa ja näyttää sen. Pione osaa olla erittäin diivamainen halutessaan, mutta kyllä siitä miellyttävämpikin puoli löytyy; jos se haluaa näyttää sen. Ihmisten seurassa se aluksi on hieman epäluuloinen ja vaatii pitkän ajan ennen kuin se alkaa luottamaan. Kun luottamus syntyy, ei sitä voi rikkoa mikään. Pionelta löytyy pari henkilöä jotka ovat voittaneet sen luottamuksen ja todellakin kannattaa olla sen luottamuksen arvoinen, tamman kanssa on huomattavasti helpompi olla ja ratsastaessa se on myös paljon kuuliaisempi. Muiden hevosten seurassa se kiintyy myös vain pariin yksilöön, muille se näyttää selvät merkit jos ei halua niitä lähelleen.

Hoidossa: Hoitaessa Pione on useimmiten korvat luimussa ja vaikuttaa nyrpeältä. Päätä se ei haluaisi antaa millään harjattavaksi, sen ylpeys selvästi kokee pienen kolauksen joka kerta kun päähän koskee. Kovalla harjalla Pionea ei kannata edes lähestyä, tämä herkkähipiäinen tamma kertoo kyllä mikäli otteet on liian kovat ja silloin on parempi kuunnella sen toiveita. Kavioiden putsaus sujuu yllättävän helposti, välillä sen saattaa olla vaikeaa nostaa jalka ylös, mutta se kyllä pitää sen ylhäällä kun on kerran sen nostanutkin. Pesu on yksi niistä harvoista asioista mistä Pione selvästi nauttii, lämmin vesi ja pitkä pesuhetki on hyvä keino hemmotella tammaa kunnon treenien jälkeen. Satulointi ei tuota ongelmia, pientä luimimista yleensä on, mutta näykkimään tämä tamma ei ala. Suitsia laittaessa se usein nostaa päänsä korkealle, koska ei halua sen päähän koskevan. Kunhan ei anna periksi niin se tajuaa hävinneensä taistelun ja lopulta luovuttaa. Uusien ihmisten kanssa se tekee sen joka kerta, mutta tutummilla se tietää antaa jo heti periksi.

Ratsuna: Kouluratsastus on selvästi Pionen juttu. Se kulkee ylväästi kaula kaarella hienoin askelin. Hienojen liikkeidensä ansiosta se yltää Vaativa B-tasolle saakka, missä se pärjää hienosti. Väistöt sujuu ongelmitta, kunhan osaa antaa oikeat avut. Laukanvaihdot onnistuu myöskin, mutta siihen vaaditaan jo kokeneempaa ratsastajaa, ihmistä joka tietää mitä tekee. Pysähtymiset ja peruutuksen eivät tuota ongelmia. Pione haluaa näyttää kuinka hyvä se oikeasti on ja tämän ansiosta sen kanssa on hienoa työskennellä. Vaikkakin uusia ratsastajia se testaa, mutta kun on pari kertaa sen selässä käynyt niin alkaa tamma kulkea sillä tasolla millä se oikeasti pystyy. Esteistä Pione ei jaksa kiinnostua. Kapasiteettia kyllä löytyy, mutta se ei saa Pionessa yhtä suurta innostusta syttymään kuin koulupuolella. Maastossa Pione saattaa säikkyä isompia rekkoja, mutta autot ja metsäneläimet eivät ole ongelma sille. Pione pystyy hyvin toimimaan vetohevosena tai kulkemaan yksinkin.

Kilpailuissa: Traileriin meno oli aluksi yhtä taistelua, mutta onneksi hiljalleen alkoi koulutus tuottaa tulosta ja lastaaminen helpottui. Nykyään Pione astelee varmoin askelin koppiin ja on rauhallinen koko matkan ajan. Kilpailupaikalla Pione on usein aluksi hyvin jännittynyt ja säikkyy jokaista pikku asiaa. Hiljalleen kun se alkaa tottua kaikkeen hälinään alkaa se rentoutua ja sen kanssa pystyy aloittamaan kunnon lämmittelyt. Radalla se välillä kyttää aitoja, mutta kunhan se saa hieman ensin tutustua kilpailurataan sujuu suorituskin paljon paremmin. Tamma on saanut paljon positiivista palautetta juurikin sen liikkeistä, ne ovatkin kilpailupaikalla hienoa katseltavaa.

© Huttis

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Sir Callahan LAC Ch, KTK-II, NFL-I, KRJ-I
nf, rn, 142cm
ii. Apollo VIE KRJ-II, NFL-II, YLA3
nf, prn, 142cm
iii. Kir Royal
nf, rn, 143cm
iie. Nelda Delight
nf, rn, 143cm
ie. Nerian Lyrebird VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, NFL-II, KRJ-II
nf, rt, 139cm
iei. Fitzwilliam Ch-R, KRJ-II, YLA2
nf, prt, 137cm
iee. Nightingale VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
nf, rt, 140cm
e. Nerian Bronte
nf, m, 140cm
ei. Breezy Fighter KRJ-II, YLA3
nf, rn, 143cm
eii. Vincent HB
nf, rn, 145cm
eie. Coralie HB VIR MVA Ch, KTK-II
nf, trn, 143cm
ee. Nerian Bonita
nf, rnvkk, 133cm
eei. Storm's Sniper KRJ-I, YLA2
nf, rn, 136cm
eee. Pikkumaan Ponyta
nf, rnvkk, 130cm

sukuselvitys

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
07.10.15 - t. Waterlily LAC - Väinölän Lucas - Tuulia T.
12.02.16 - o. Charmant LAC - Poniniemen Charmeur - Beeko
30.08.16 - t. Accordeur LAC - Roscoff Pianoman - Jannica

Valmennukset/päiväkirja

20.03.2017 kouluvalmennus, valmentajana Jannica
Saavuin pitämään kouluvalmennusta aurinkoisena maanantaiaamuna Huttikselle ja Pionelle. Keli oli mukava, mutta aamuiset pakkaslukemat toivat mielen korkealle kun pääsi maneesin lämpöön. He olivat siellä jo kävelemässä ja pikaiset kuulumiset vaihdettuamme aloittelimme pitkällä ohjalla pyytämällä Pionea heti alusta alkaen eteen liikkeessä, jotta sen kanssa työskentely olisi myöhemmin helpompaa. Sitten Huttis sai kerätä ohjat tuntumalle ja alkaa ratsastamaan voltit kulmiin sekä pysähdykset lyhyiden sivujen keskellä. Ne sujuivat hyvin, mutta volteilla sain muistutella aika paljon ulkoapujen käytöstä, etenkin ulko-ohja tuppasi jäämään liian löysälle ja tuntuma katosi. Muutamien kertojen jälkeen pääsit kuitenki jo juonesta jyvälle, eikä minun tarvinnut muistuttaa enää asiasta.
Vaihdoimme suuntaa ja muutaman kerran harjoitusta tähänkin suuntaan tehtyänne saitte siirtyä kevyeenraviin ja alkaa tehdä ensin ympyrät keskelle. Siinäkin piti muistaa etenkin oikeaan kierrokseen ponin rehellinen taipuminen vaatimalla lisää, jos se ei halunnut taipua ja asettua. Sen jälkeen kun Pione oli sopivasti lämmennyt, saitte alkaa tehdä vähän samanlaista tehtävää kuin alussakin. Ensin otettiin pysähdys lyhyen sivun keskelle ja sitten siirtyminen raviin, jonka jälkeen voltit tällä kertaa pitkien sivujen keskelle, jossa oli paremmin tilaa. Vaihdoimme suunnan ja sitten toiseen suuntaan tehtiin samaa harjoitusta, mutta Pionen heräiltyä sopivasti pysähdykset vaihdettiin siirtymisiin käyntiin. Välikäyntien jälkeen oli vuorossa hieman laukkaamista. Tänään otettiin vain ihan laukannostoja pitkien sivujen aluksi molempiin suuntiin, koska viime tunnista oli jo kulunut aikaa. Loppuravit saitte ravailla hieman pidemmällä ohjalla uraa pitkin ympyröitä tehden ja sitten pääsittekin kävelemään käynnit maastoon, ilmakin oli lämmennyt mukavasti.

26.03.2017 kouluvalmennus, valmentajana Asil
Huttis oli ravaillut jo hyvän tovin Pionen kanssa verrytelläkseen sitä pian alkavaa valmennusta varten. Hollantilainen kouluvalmentaja Lieve Langbroek oli tullut pitämään L’amour aux Chevauxiin valmennusviikonloppua poneille. Lieve antoi ratsukoiden verrytellä aina valmiiksi itse, jotta aikaa intensiivisempään työskentelyyn riittäisi enemmän.
Lieven saavuttua hän pyysi ratsukoita heti kokoamaan ohjat ja aloittamaan avotaivutusten teon pitkillä sivuilla. ”Huttis, hyvä! Pione osaakin näköjään tämän homman hyvin. Paina vielä sisäpohkeella hiukan enemmän, jotta se taipuisi ihan millin verran lisää. Juuri noin, jatka samaan malliin”, Lieve aloitti loppumattoman selostuksensa. Useiden avotaivutusten jälkeen Lieve pyysi ratsukoita ratsastamaan keskihalkaisijalle, tekemään peruutuksen ja nostamaan siitä heti laukan.
Huttis ratsasti keskihalkaisijalle varmana ja keskittyneenä. Pione ravasi halukkaasti eteenpäin ja pysähtyi nätisti keskelle kenttää. Peruutettuaan ratsukko lähti vähän vinosti laukkaan ja Lieve kiinnitti heti huomiota siihen: ”Pidä Pione paremmin istunnan avulla tuella, jotta se ei pääse tuolla tavoin vääntelehtimään, tulkaa vielä uudestaan!” Uusi yritys meni hieman paremmin ja Lieve kehuikin heti ratsukkoa, mutta pyysi vielä kolmannen yrityksen, jotta suoruus jäisi varmasti muistiin niin ratsastajalla, kuin ponillakin. Huttiksen tehtyä työtä käskettyä, sujui kolmaskin yritys nätisti Pionen nostaessa laukan suoraan peruutuksesta hapuilematta sivuaskelia.
Valmennuksen lopussa Lieve pyysi kaikkia ratsukoita vielä yksitellen hetkeksi ympärilleen kävelemään ja kertasi valmennuksessa esiintyneet ongelmat ja ratkaisut niihin. ”Teillä menikin Huttis hienosti eikä paljoa parannettavaa jäänyt. Keskity jatkossa istuntaan vielä lisää ja pidä molemmat pohkeet tukevasti kiinni, jotta Pione ei pääse karkaamaan. Erityisesti se tuntuu olevan vasempaan kierrokseen vähän jäykkä ja sitä teidän kannattaisikin treenata nyt ahkerasti. Voit tehdä ihan joka ratsastuskerralla muutaman kierroksen vasemmalle enemmän, niin pikku hiljaa ero tasoittuu. Siinä vaiheessa voit sitten palata tekemään saman verran molempiin suuntiin ja aina kun ote vasemmalle alkaa lipsumaan, niin tee sillä puolen enemmän töitä”, Lieve opasti jatkoa varten.

Kilpailukalenteri

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
23.01.15 - Ruskamäen Ponitalli - new forest tammat - NJ - 3/11 irtoSERT
31.01.15 - Clovercutt Farm - new forest tammat - NJ - 1/12 BIS2, MVA-SERT
31.01.15 - Granstad - muut ponitammat - VSN - 4/11 RCH
08.02.15 - Marvel Ponies - new forest tammat - NJ - 2/12 irtoSERT
31.03.15 - Jefton Ponies - new forest tammat - NJ - 1/12 BIS2, MVA-SERT

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
01.04.15 - Wuki - Helppo A - KRJ - 9/100
02.04.15 - Wuki - Helppo A - KRJ - 5/100
07.04.15 - Wuki - Helppo A - KRJ - 7/100
07.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 3/40
08.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/40
10.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 6/40
11.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/40
14.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/40
16.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/40
20.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
22.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 3/30
23.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
23.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 6/40
24.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
27.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 5/30
28.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 1/30
18.06.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 1/30
20.06.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 2/30
27.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 2/17
27.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 4/17
29.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 2/17
30.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 1/17
03.07.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 1/17
08.07.15 - Allim's Sporthorses - Vaativa B - KRJ - 4/50
31.07.15 - Moondance - Helppo A - KRJ - 2/40
02.08.15 - Moondance - Helppo A - KRJ - 5/40
02.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 3/30
03.08.15 - Moondance - Helppo A - KRJ - 3/40
05.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 4/30
06.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 3/30
07.08.15 - Moondance - Helppo A - KRJ - 5/40
08.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 3/30
10.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 3/30
11.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 3/30
12.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 2/30
14.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 1/30
15.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 2/30
18.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 5/30
20.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 4/30
28.08.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 9/100
03.09.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 4/40
08.09.15 - Runoratsut - Vaativa B - KRJ - 2/40
10.09.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 2/40
10.09.15 - Runoratsut - Vaativa B - KRJ - 4/40
16.09.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 5/40
17.09.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 3/40
20.09.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 1/40
07.11.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 2/40
09.11.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 5/40
13.11.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 4/40
18.11.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 2/40
19.11.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 6/40

Ulkoasunpohjan © e., Koodauksesta kiitos VRL-10356
Otsikon kuvien © Huttis
Hevosen kuvien © Huttis