Nykyisin lähes jokaisella on käytössään älypuhelin, jonka kautta on mahdollista ottaa valokuvia. Tämä merkitsee sitä, että moni tulee aliarvioineeksi valokuvaajien merkityksen yhteiskunnassamme. Tämä taas on turhaa sikäli, että usein ammattilaisella valokuvaajalla on käytössään huomattavasti paremmat välineet sekä runsaasti enemmän osaamista valokuvien toteuttamiseen. Yksi tärkeimmistä seikoista on valokuvien jälkikäsittely, joka muuttaa ne kauniista raakaversioista upeiksi taideteoksiksi. Tämä on erittäin tärkeää kaikenlaisissa valokuvissa, mutta eläinten valokuvauksen kohdalla se voi olla onnistuineiden kuvien kannalta jopa kriittistä.
Miksi eläimistä otettuja valokuvia sitten pitää käsitellä niin rankasti? Eikö riitä, että kyseessä on jo itsestään kaunis eläin? Jos haluaa ottaa pelkästään arkisen valokuvan, niin käsittelemätönkin eläimen kuva voi riittää toimittamaan tällaisen virkaa. Jos kuitenkaan haluaa ammattitasoisen luomuksen, jonka voi ikuistaa vaikkapa tauluksi ja ripustaa seinälle, on kuvan laatuun ja tämän myötä myös jälkikäsittelyyn osattava käyttää enemmän energiaa.
Jälkikäsittely tekee raakaversiosta lopullisen tuotteen
Kuten sanottu, kuva saattaa olla sellaisenaankin täysin kelvollinen. Varsinkin ammattilaisten käytössä olevilla välineillä kuvattu kuva saattaa näyttää oikein hyvältä jo raaka-versiona, mutta vasta jälkikäsittelyn jälkeen siitä tulee todella henkeäsalpaava. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, kuinka paljon ammattilaiset käsittelevät kuviaan myös esimerkiksi eläimistä otettujen kuvien tapauksessa. Kyseessä eivät kuitenkaan kuitenkaan ole kovin suuret tai näkyvät muutokset kuvaan.
Eläinvalokuvauksessa kuvanmuokkausta harvoin lähdetään muuttamaan varsinaisesti itse eläintä. Toki esimerkiksi eläinpiireissä voi toisinaan käydä niin, että kuuluisat eläinkennelin pitäjät haluavat pitää imagonsa korkealla ja muokkaavat omien eläintensä kuvia raskaallakin kädellä. Tavallinen valokuvaaja ei kuitenkaan keskity niinkään eläimeen vaan kuvan tunnelmaan ja sen antamaan kokonaisvaikutelmaan. On varsin yleistä, että kuvia säädetään lähinnä rajaamalla sekä kontrastia ja värimaailmaa säätämällä. Esimerkiksi tummien ja vaaleiden pikseleiden lisääminen sekä tarvittaessa terävöittäminen saattavat tehdä kuvalle ihmeitä vain yhdellä simppelillä säädöllä.
Kannattaa kuitenkin muistaa myös, että eläimet ovat usein ketteriä, nopeita ja täysin arvaamattomia. Siksi eläimistä kuvia otettaessa kuvia otetaan yleensä suuria määriä, jotta tarvittaessa heilahtaneesta kuvasta voidaan käsitellä jokin osa uusiksi korvaamalla se toisen kuvan osalla.